Een stukje geschiedenis

Het Markerhuisje

Midden op Wittenburgereiland, heerlijk gelegen aan het water, ligt het Markerhuisje. Deze prachtige locatie heeft een intieme en warme uitstraling en is uniek door zijn bijzondere geschiedenis.

Om een indruk te krijgen van het Markerhuisje, eerst even iets over het ontstaan. Het Markerhuisje is een karakteristiek huisje met een bijzondere sfeer. Begin 1800 was er op het eiland Wittenburg een tuinderij (het groene land). Gerrit Broerse (1812), scheepsbouwer van beroep, richtte in 1855 scheepswerf Het Groenland op. 

Op scheepswerf Het Groenland liet hij een woonhuis bouwen. Volgens overlevering heeft Gerrit Broerse zijn vrouw Geertje de Groot leren kennen tijdens de watersnoodramp in Marken omstreeks 1825. Om zijn vrouw zich thuis te laten voelen in Amsterdam heeft hij speciaal voor haar het huisje in Markerstijl laten bouwen. Vandaar de naam Markerhuisje.

Tot omstreeks 1965 hebben daar drie generaties Broerse gewoond.

Bouwde de familie Broerse eerst nog houten dekschuiten, later legde zij zich toe op de verhuur ervan. Dit gaf ruimte voor scheepsbouwer Jan Beffers om rond de eeuwwisseling een gedeelte van de werf en het hellinkje te huren. De families onderhielden nauwe banden met elkaar. toen de familie Beffers, die haar activiteiten in 1927 naar de marinewerf op Kattenburg had verplaatst, daar in 1941 door de Duitse bezetters gedwongen moest vertrekken, mocht zij weer terugkeren naar Het Groenland. In 1965 kocht kleinzoon Simon Beffers Het Groenland en werd het Markerhuisje kantoor en koffiehuis. Tot in de jaren tachtig werden er op de werf metalen dekschuiten gemaakt. Toen vervoer over water het aflegde tegen andere transportmiddelen ging Beffers over op de reparatie van pleziervaartuigen en woonboten.

Met het verdwijnen van scheepswerf Het Groenland, in 1999 na anderhalve eeuw, vanwege vervuilde grond, verloor Wittenburg laatste stukje authentieke bedrijvigheid. Gelukkig is het Markerhuisje bewaard gebleven. Afgebroken en daarna in 2005 dertig meter meer naar Kattenburg toe weer opnieuw opgebouwd, van verwaarloosd naar opnieuw geliefd: een plek om te genieten en vooruit te kijken, maar wellicht ook een plek om nog eens terug te denken aan wat er ooit allemaal was. Onze gasten, jong en oud, voelen zich snel thuis in onze gezellige huiskamer.